Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Εργαζόμενες γυναίκες. Πίνακες του V. Van Gogh

Εργαζόμενες γυναίκες της αγροτικής τάξης. Πίνακες του V. Van Gogh

   Την περίοδο 1880-1885 ο Vincent Van Gogh ζωγράφισε μια σειρά έργων με θέμα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των αγροτών της Ολλανδικής υπαίθρου. Εμβληματικός πίνακας αυτής της περιόδου είναι "οι πατατοφάγοι", ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου. Απεικονίζει μία οικογένεια αγροτών να βρίσκονται συγκεντρωμένοι γύρω από το φτωχικό τραπέζι υπό το ημίφως της λάμπας και να τρώνε το δείπνο τους, που αποτελείται από πατάτες. Οι πατάτες αποτελούσαν βασική τροφή των αγροτών, γιατί την παρήγαγαν οι ίδιοι στα χωράφια τους.

V. Van Gogh, Οι πατατοφάγοι. 1885. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ. Οι μορφές αναπαρίστανται με ρεαλισμό, αλλά η ατμόσφαιρα του σκοτεινού αγροτικού δωματίου που φωτίζεται αχνά, είναι σχεδόν ονειρική.

V. Van Gogh, Οι πατατοφάγοι. Λεπτομέρεια. 1885. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ. Κουρασμένα πρόσωπα από την καθημερινή βιοπάλη και τη σκληρή ζωή της υπαίθρου.

   Από την περίοδο των "πατατοφάγων" επιλέγω μία σειρά έργων του Βαν Γκογκ που απεικονίζουν γυναίκες αγρότισσες να εργάζονται.

V. Van Gogh, Γυναίκα που βγάζει πατάτες. 1885. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ.


V. Van Gogh, Αγρότισσα που μαγειρεύει σε εστία φωτιάς. 1885. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

V. Van Gogh, Γυναίκα που καθαρίζει πατάτες. 1885. Ιδιωτική Συλλογή.

V. Van Gogh, Γυναίκα αγρότισσα που σκουπίζει το πάτωμα. 1885. Kröller Müller. Otterlo.

V. Van Gogh, Γυναίκα που ράβει. 1881. Ιδιωτική Συλλογή. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτόν τον πίνακα. Η νεαρή αγρότισσα κάθεται στην καρέκλα και ράβει με προσήλωση. Το ένα πόδι της ξεκουράζεται στο σκαμνάκι. Το δωμάτιο είναι τελείως άδειο.

V. Van Gogh, Γυναίκα που ράβει. 1885. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ.

V. Van Gogh, Γυναίκα που ράβει. 1881. Kröller Müller. Otterlo. Otterlo.

V. Van Gogh, Γυναίκα που αλέθει καπνό. 1881. Kröller Müller. Otterlo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου