Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Η Πεντηκοστή στη ζωγραφική. Ένας πίνακας του Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Emil Nolde

Emil Nolde,  Η Πεντηκοστή

   Πεντηκοστή σήμερα, η ημέρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, οι Ένδεκα Μαθητές του (ο Ιούδας είχε αυτοκτονήσει μετά την προδοσία) μαζί με την Παναγία και περίπου 120 πιστούς, συγκεντρώθηκαν σε υπερώο σπιτιού στην Ιερουσαλήμ και δέχτηκαν το θείο δώρο της έλευσης του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή πύρινων γλωσσών, που τους έδωσε τη δύναμη και την ικανότητα να διδάξουν και να μεταδώσουν το μήνυμα της διδασκαλίας του Χριστού σε διάφορες γλώσσες διαφόρων λαών. Για αυτό,  η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος απεικονίζεται με πύρινες φλόγες πάνω από τις κεφαλές των Αποστόλων.
    Στον παρακάτω πίνακας ο Γερμανός εξπρεσιονιστής ζωγράφος Emil Nolde (1867-1957), ο οποίος ανήκει στους αποκηρυγμένους ζωγράφους από το ναζιστικό καθεστώς, απεικονίζει δραματικά την επιφοίτηση του Αγίου Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Ο Nolde την περίοδο 1909-1951 ζωγράφισε μία σειρά θρησκευτικών θεμάτων από τη ζωή του Χριστού. Η "Πεντηκοστή" είναι ένα από τα πρώτα έργα αυτής της σειράς.

Emil Nolde, Η Πεντηκοστή. 1909. Eθνική Πινακοθήκη. Βερολίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου