Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Καλοκαιρινή βροχή. Στη βάρκα. Πίνακες του Jules Scalbert

Καλοκαιρινή βροχή στη βάρκα

   Βρέχει πάλι αυτές τις δύο τελευταίες μέρες. Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές βροχές. Για αυτό, ένας πίνακας ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου Jules Scalbert (1851-1928) που απεικονίζει μία χαριτωμένη σκηνή ξαφνικής καλοκαιρινής μπόρας.
   Ένα ζευγάρι βρίσκεται στη βάρκα. Έχει ξεσπάσει βροχή. Ο άνδρας προσπαθεί να προστατέψει τη νεαρή κοπέλα από τη βροχή. Έχει τραβήξει τη βάρκα στην όχθη, κάτω από τα κλαδιά των δένδρων, και κρατά τη δαντελωτή ομπρέλα της κοπέλας.

Jules Scalbert (1851-1928), Καλοκαιρινή μπόρα. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ακόμα ένας πίνακας που απεικονίζει σκηνή με βροχή. Ένα ζευγάρι κάνει βαρκάδα. Η κοπέλα κρατά ομπρέλα.

Jules Scalbert (1851-1928), Ελαφριά βροχή. Ιδιωτική Συλλογή.

2 σχόλια:

 1. Ίσως την αποπλύνει

  Μη φοβάσαι πια
  την καλοκαιριάτικη βροχή
  τις νύχτες που ξυπνάς
  απ’ τον βαθύ των φύλλων ψίθυρο.

  Κλείσε τα μάτια μόνο καλύτερα,
  κι άνοιξε κείνη την καρδιά σου.

  Ίσως την αποπλύνει η καταιγίδα.

  Από τη συλλογή Ηλιοτρόπια (1954) του Γιώργου Ιωάννου
  Πηγή: συγκεντρωτική έκδοση Τα Χίλια Δέντρα και άλλα ποιήματα (εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα, 1973)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ πολύ όμορφο!!! Τρυφερό, λυρικό και ανθρώπινο!

   Διαγραφή