Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Καλοκαιρινές αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο. Παλιές φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου και της Nelly's

Θερισμός και αλώνισμα.
 Παλιές φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου και της Νelly's


    Σκηνές από την καθημερινότητα των αγροτών την περίοδο του καλοκαιριού μέσα από το φωτογραφικό φακό δύο εμβληματικών φωτογράφων της ιστορίας της νεοελληνικής φωτογραφίας, της Βούλας Παπαϊωάννου (1898-1990) και της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly's (από την αγγλική υπογραφή που έβαζε στις φωτογραφίες της), επέλεξα να σας δείξω. Οι φωτογραφίες διασώζουν στιγμές από τις θερινές αγροτικές εργασίες υπό το εκτυφλωτικό φως του ελληνικού τόπου, όπως το θέρισμα, το αλώνισμα και το λίχνισμα. Πρόκειται για απρόμαυρες παλιές φωτογραφίες που μεταφέρουν εικόνες της σκληρής αγροτικής ζωής στην ελληνική ύπαιθρο της μεταπολεμική ς και προπολεμικής Ελλάδας.

Βούλα Παπαϊωάννου, Κάμπος και θάλασσα. Κάρυστος. 1950. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Περιμένοντας το θερισμό! Μία υπέροχη ιμπρεσιονιστική φωτογραφία μ' ένα παλλόμενο σιταροχώραφο. Τα σιτάρια κυματίζουν από τον άνεμο. Στο βάθος διακρίνεται ένα λευκό εκκλησάκι.
Βούλα Παπαϊωάννου, Σταροχώραφο. 1950-1955. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.


Αμέσως μετά τον πόλεμο και ενώ ο Εμφύλιος έχει αρχίσει, θερίζουν με δρεπάνι...
Βούλα Παπαϊωάννου, Θερισμός. Λιβαδειά. 1946. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Μία υπέροχη φωτογραφία! Προπολεμική αγροτική ζωή στο χωράφι. Οι μαυροφορεμένες γυναίκες (ακόμα και το κοριτσάκι φορά μαύρα) στοιβάζουν θημωνιές, ενώ ταυτόχρονα παίζουν και μ' ένα μωράκι.

Nelly's, Hπειρώτισσες στις θημωνιές. Ήπειρος. Γύρω στα 1930. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.

Παραδοσιακό αλώνισμα, όπως και την αρχαία εποχή.
Nelly's, Αλώνισμα. Κρήτη. 1927. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Βούλα Παπαϊωάννου, Λίχνισμα. Γύρω στα 1955. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Χωρίζουν το σπόρο από το στάχυ. Λίχνισμα!
Βούλα Παπαϊωάννου, Λίχνισμα. Πελοπόννησος ή Λαμία. 1950-1955. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σταμάτησαν να δροσιστούν!
Βούλα Παπαϊωάννου, Αγρότες σε πηγή. Ατττική. Γύρω στα 1950. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

2 σχόλια: