Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Παιδιά στην παραλία.

Κορίτσι που διαβάζει στην παραλία

   Νοσταλγώ τις στιγμές ανάγνωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των παιδικών μου χρόνων. Περίμενα να τελειώσει το σχολείο, για να "ριχτώ" στο διάβασμα βιβλίων που με ταξίδευαν πέρα μακριά. Ταξίδια νοερά, φανταστικά, μαγικά. 
   Ο Βρετανός εικονογράφος της Βικτωριανής περιόδου William Stephen Coleman (1829-1904) απεικονίζει ένα στιγμιότυπο στην παραλία. Το κοριτσάκι, ντυμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της Βικτωριανής εποχής, κάθεται στο βράχο της παραλίας και διαβάζει ένα βιβλίο, στις σελίδες του οποίου διακρίνεται έγχρωμη εικονογράφηση. Ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει την αναγνωστική συνήθεια, προσθέτοντας μία λεπτομέρεια: Στην άμμο στα πόδια του κοριτσιού βλέπουμε εγκαταλελειμμένο ένα κουβαδάκι με το φτυάρι του. Είναι πραγματικά ένας πίνακας φιλαναγνωσίας!

  

William Stephen Coleman (1829-1904), Μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Ιδιωτική Συλλογή. Προτιμά το διάβασμα του βιβλίου από το παιχνίδι. Είναι σαφές ότι διαβάζει μία "ενδιαφέρουσα ιστορία". Το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να περιμένει, η ανάγκη για ανάγνωση είναι πιο επιτακτική.

   Ο William Stephen Coleman εργαζόταν ως εικονογράφος βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Οι επιλεγμένες εικόνες σχεδιάστηκαν για να διακοσμήσουν παιδικά βιβλία. Στις παρακάτω εικόνες απεικονίζονται παιχνίδια στην παραλία. Παιδιά που χτίζουν κάστρα στην άμμο...ένα αγαπημένο κλασικό παιχνίδι...Το κοριτσάκι έχει διακόψει το παιχνίδι του στην άμμο για να διαβάσει το βιβλίο του, για να "ταξιδέψει" με το βιβλίο του.

William Stephen Coleman, Ο πύργος από άμμο. Ιδιωτική Συλλογή. Οι πύργοι στην άμμο γκρεμίζονται εύκολα από τον αέρα και το κύμα...τα όνειρα όμως που φανταζόμαστε με την ανάγνωση ενός βιβλίου διαρκούν περισσότερο...Ας θυμηθούμε τα πρώτα βιβλία που διαβάσαμε, όταν ήμαστε παιδιά,  τα βιβλία που μας συνάρπασαν...


William Stephen Coleman, Χτίζοντας πύργους στην άμμο. Ιδιωτική Συλλογή. Οι πύργοι, όμως, γκρεμίζονται εύκολα.


2 σχόλια: