Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Απόγευμα του Σεπτεμβρίου. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι

  Aπόγευμα του Σεπτεμβρίου

   Είναι ένας αγαπημένος πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Charles Courtney Curran (1861-1942). Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου μία λευκοφορεμένη κοπέλα κοιτάζει από ψηλά τη θέα, κρατώντας κίτρινα φθινοπωρινά λουλούδια. Το αιθέριο φόρεμα και η εσάρπα της ανεμίζουν...  Ίσως, σκέφτεται ότι πέρασε το καλοκαίρι. 

Ch. Courtney Curran, Απόγευμα του Σεπτεμβρίου. 1913. Μπορεί να σκέφτεται ότι "όλα τα πήρε το καλοκαίρι"...

Οδυσσέα Ελύτη, Όλα τα πήρε το Καλοκαίρι

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τ’ άγριο μαλλί σου στην τρικυμία
το ραντεβού μας η ώρα μία…
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τα μαύρα μάτια σου το μαντίλι
την εκκλησούλα με το καντήλι…
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι…
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
με τα μισόλογα τα σβησμένα
τα καραβόπανα τα σχισμένα…
Μες στις αφρόσκονες και τα φύκια
όλα τα πήρε τα πήγε πέρα
τους όρκους που έτρεμαν στον αέρα…
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι…

Από τα Ρω του Έρωτα

Ch. Courtney Curran, Μαζεύοντας κοχύλια. 1895.

Ch. Courtney Curran, Στην παραλία της λίμνης Erie. 1906. Κοιτάζει τις βάρκες με τα λευκά πανιά να πλέουν..."Όλα τα πήρε το καλοκαίρι".

Ch. Courtney Curran, Στην παραλία της λίμνης Erie. Με μία κίτρινη ομπρέλα και γαντοφορεμένη κατεβαίνει στην παραλία...Υπάρχει ακόμα κόσμος στην παραλία, αλλά το Καλοκαίρι τελειώνει...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου