Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Γυναίκες που διαβάζουν: ένας πίνακας του Fragonard

Jean Honoré Fragonard, Νεαρό κορίτσι που διαβάζει

   Είναι ένας από τους πιο γνωστούς (έτσι νομίζω) πίνακες που απεικονίζουν μία γλυκύτατη νεαρή κοπέλα να διαβάζει. Ο δημιουργός του είναι ο Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ροκοκό, Jean Honoré Fragonard (1732-1806), ο οποίος συνήθιζε να ζωγραφίζει νεαρές γυναίκες σε ιδιωτικές στιγμές.
   Αίσθηση ηρεμίας, ζεστασιάς, απαλότητας και μυστηρίου αποπνέει το έργο. Η όμορφη γυναικεία μορφή διαβάζει, ντυμένη με το κομψό κίτρινο φόρεμα, ακουμπώντας την πλάτη στο μαλακό μαξιλάρι,  γοητεύοντας τους θεατές. Ποια είναι και τι διαβάζει, αναρωτιόμαστε. Σε ποιους κόσμους μαγικούς ταξιδεύει με το βιβλίο της.

Jean Honoré Fragonard, Νεαρό κορίτσι που διαβάζει. 1770. Nationaly Gallery of Art. Washington.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου