Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Γυναίκες που διαβάζουν: ένας καλοκαιρινός πίνακας του Sir John Lavery

Sir John Lavery, Γυναίκα με κόκκινο φόρεμα που διαβάζει...


    Είναι η τελευταία μου "ανακάλυψη" αυτός ο γοητευτικός πίνακας του Ιρλανδού ζωγράφου Sir John Lavery (1856-1941). Μυστηριώδης νεαρή γυναίκα που δε δείχνει το πρόσωπό της στους θεατές, ντυμένη στα κόκκινα, διαβάζει το βιβλίο της καθισμένη δίπλα σε μία πισίνα. Στο βάθος μπροστά της διακρίνονται  λουόμενες μορφές που δεν αποσπούν την προσοχή από το διάβασμα. Εικόνα μίας σκηνής του μεσοπολέμου...Ανυποψίαστη η αναγνώστρια, ανυποψίαστες οι λουόμενες...για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει... η άνοδος του φασισμού σε ευρωπαϊκές χώρες και ένας ακόμα Μεγάλος Πόλεμος!
   Ο Sir John Levery  γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, σπούδασε ζωγραφική στη Γλασκόβη, στο Λονδίνο και το Παρίσι. Επέστρεψε από τη Γαλλία στη Σκοτία όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος ενός κύκλου καλλιτεχνών της Γλασκόβης. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Λονδίνο όπου ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις προσωπογραφίες και τα τοπία του.

Sir John Lavery, Γυναίκα με κόκκινο φόρεμα που διαβάζει δίπλα σε πισίνα. 1922. Μάλλον σε ιδιωτική συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου