Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Περίπατος στην παραλία: πίνακες του Sorolla y Bastida

Το  Καλοκαίρι στη ζωγραφική: Πίνακες του Joaquin Sorolla y Bastida
   
   Αιθέριες γυναικείες μορφές περπατούν στην παραλία. Λευκά αέρινα φορέματα που κυματίζουν, ψάθινα καπέλα και ομπρέλες. Εικόνες από τις αρχές του 20ού αιώνα που γοητεύουν το βλέμμα των θεατών.
   Είναι πίνακες του Ισπανού ζωγράφου, γεννημένου στην παραλιακή πόλη Βαλέντσια, Joaquin Sorolla y Bastid (1863-1909). O Sorolla, αφού σπούδασε στην Ισπανική Ακαδημία της Ρώμης και πέρασε και ένα διάστημα από το Παρίσι, άρχισε να γίνεται γνωστός για τη ζωγραφική του και να κερδίζει βραβεία σε διαγωνισμούς. Ξεκίνησε να απεικονίζει ιστορικά και κοινωνικά θέματα, αλλά απέκτησε μεγάλη φήμη, και εκτός της Ισπανίας (αρκετά έργα του βρίσκονται σε αμερικανικές συλλογές και ο ίδιος είχε εκθέσει έργα του στις Η.Π.Α.), για τα έργα του με προσωπογραφίες και θαλασσινές σκηνές από μεσογειακές παραλίες, κυρίως της πατρίδας του. 
   Επηρεασμένος από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, προσπάθησε να "συλλάβει" και να αποτυπώσει τα παιχνίδια του φωτός του ήλιου της Μεσογείου. Πίνακες του Sorolla βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου και ιδιωτικές συλλογές. Στη Μαδρίτη υπάρχει και Μουσείο Sorolla, αφιερωμένο στο έργο του.

Joaquin Sorolla y Bastida, Περίπατος στο Φάρο στο Biarritz. 1906. Museum of Fine Arts. Boston.

Joaquin Sorolla y Bastida, Περίπατος στην παραλία. 1909. Sorolla Museum. Madrid.

Joaquin Sorolla y Bastida, H Κλοτίλδη στην παραλία. 1904. Sorolla Museum. Madrid.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου