Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Άνοιξη στη ζωγραφική. Πίνοντας τσάι στην εξοχή την άνοιξη. Ένας πίνακας του Harold Knight

Πίνοντας τσάι στην εξοχή την Άνοιξη


Στην εξοχή την άνοιξη

…Επειδή σήμερα ήταν μία πραγματικά ανοιξιάτικη ημέρα, ιδού ένας πίνακας του Βρετανού ζωγράφου Harold Knight που απεικονίζει ένα στιγμιότυπο στην εξοχή την Άνοιξη. Υπό τη σκια του ανθισμένου δένδρου, το ζευγάρι πίνει ήρεμα το τσάι του. Είναι Άνοιξη και όλα έχουν ανθίσει!

Harold Knight, Στην εποχή της Άνοιξης. 1908. Eθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας. Κανμπέρα.

Ο Harold Knight (1874-1961), ζωγράφος πορτρέτων, εσωτερικών χώρων αλλά και εξοχικών τοπίων, γεννήθηκε στο Νότινγχαμ όπου και σπούδασε αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Αγγλία εγκαταστάθηκε στην ακτή του Γιόρκσαϊρ όπου και ζωγράφιζε τοπία. Το 1903 παντρεύτηκε τη γνωστή Αγγλίδα ζωγράφο Laura Knight και έζησαν για κάποιο διάστημα στην Ολλανδία, μελετώντας τους Ολλανδούς ζωγράφους. Την περίοδο 1908-1918 έζησαν στο παραθαλάσσιο Neylin της Κορνουάλης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου