Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Οι χαρταετοί στη ζωγραφική. Παιδιά πετούν χαρταετούς. Πίνακας του J. G. Brown

Πετώντας χαρταετούς στην πόλη. Ένας πίνακας του J. G. Brown

…και αφού αύριο είναι Καθαρή Δευτέρα…ιδού ένας πίνακας του Αγγλοαμερικανού ζωγράφου  John George Brown (1831-1913) με θέμα χαρταετούς. Σε πρώτο πλάνο δύο αγόρια ετοιμάζονται να πετάξουν το χαρταετό τους. Το ένα κρατά το καρούλι και το άλλο τον κόκκινο χαρταετό. Πίσω τους διακρίνουμε άλλα παιδιά, αγόρια και κορίτσια να πετούν χαρταετούς. Το τοπίο είναι αστικό. Τα παιδιά πετούν τους χαρταετούς τους στην πλατεία ή στο δρόμο μιας μεγαλούπολης. Φαίνονται τα μουντά πολυώροφα κτίρια της πόλης.

John George Brown, Πετώντας χαρταετούς. 1867. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο John George Brown έχει απεικονίσει πολλές φορές παιδιά στους δρόμους της μεγάλης πόλης, αλλά και στην ύπαιθρο.


http://hoocher.com/John_George_Brown/John_George_Brown.htm
http://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=31853
http://www.museumsyndicate.com/artist.php?artist=490

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου