Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η Βάπτιση του Κυρίου. Πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Η Βάπτιση του Χριστού

  Θεοφάνεια σήμερα. Οδεύομεν προς το τέλος των Γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για ακόμα μία χρονιά. Με τον εορτασμό της Βάπτισης του Χριστού και τον  Αγιασμό των Υδάτων τελειώνουν οι Γιορτές. 
   Ας θυμηθούμε τη σκηνή της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό. Η σκηνή αυτή είναι ασφαλώς γνωστή από τη βυζαντινή και δυτική αγιογραφία.
Η Βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή έχει απεικονισθεί από διάφορους ζωγράφους της Αναγέννησης. Επιλέγω να παρουσιάσω κάποιες από τις απεικονίσεις ενός αγαπημένου ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του επονομαζόμενου El Greco .

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Η Βάπτιση του Κυρίου. 1568. Από το Τρίπτυχο της Modena.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Το Τρίπτυχο της Modena. Δεξιά η Βάπτιση του Κυρίου και αριστερά Η Προσκύνηση των Μάγων. Βρίσκεται στην Πινακοθήκη Estense. Modena. 

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), H Βάπτιση του Κυρίου. Περίπου 1569. Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Ένα από τα λίγα έργα του Κρητικού καλλιτέχνη που βρίσκονται στην Ελλάδα. Διακρίνονται αρκετά κοινά στοιχεία με τη Βάπτιση του Τρίπτυχου της Modena.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), H Bάπτιση του Χριστού, Περίπου 1608. Νοσοκομείο Tavera. Τολέδο.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), H Bάπτιση του Χριστού. 1597-1600. Μουσείο Πράδο. Μαδρίτη.1 σχόλιο:

  1. Eξαιρετική δουλειά έχετε κάνει στο ιστολόγιό σας.....Συγαρητήρια...η ποιότητα ανθρώπου και επιστήμονα ίσως σπανίζει στις μέρες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή