Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Η πρωτομαγιά στη ζωγραφική. Χαράλαμπος Παχής, Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα

Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα

   O πίνακας με τον τίτλο Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα του Κερκυραίου ζωγράφου Χαράλαμπου Παχή (1844-1891) θεωρείται ως ένα από τα χαρακτηριστικά έργα της Επτανησιακής Σχολής στην ελληνική ζωγραφική. Ο καλλιτέχνης αναπαριστά με ρεαλισμό μία "ζωντανή" σκηνή από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς που διαδραματίζεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Κέρκυρας μπροστά σε ένα «Ζυθοπνευματοπωλείον».
      Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα καθαρά ηθογραφικό έργο, αφού απεικονίζει σκηνή με έθιμα του νησιού που πρόσφατα είχε ενωθεί με το ελληνικό κράτος (1864). Ο προσεκτικός θεατής μπορεί να διακρίνει πολλές ηθογραφικού τύπου πληροφορίες, όπως το ντύσιμο των Κερκυραίων, μικρών και μεγάλων, τα μουσικά όργανα των πλανόδιων μουσικών που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά, στοιχεία από την αρχιτεκτονική του νησιού, το γαϊδουράκι στο βάθος...Είναι ενδιαφέρον πως η σκηνή δε διαδραματίζεται στην εξοχή αλλά σε αστικό τοπίο, όπου η φύση δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είθισται στους περισσότερους ανοιξιάτικους πίνακες με θέμα την Πρωτομαγιά.
 
Χαρ. Παχής, Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα. 1875-1881Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα.

Χαρ. Παχής, Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα. 1875-1881. Εθνική Πινακοθήκη.

http://www.nationalgallery.gr/site/content.php?sel=386&artwork_id=60746
http://www.pi-schools.gr/lessons/aesthetics/eikastika/afises/index.php?id=32&v=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου