Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Πικ Νικ το Μάιο. Ένας πίνακας του Ούγγρου ζωγράφου Pal Szinyej Merse.Η Άνοιξη στη ζωγραφική. Pal Szinyei Merse, Πικ νικ το Μάιο.

   Ο Pal Szinyei Merse θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Ουγγαρίας και εισηγητές του μοντερνισμού στη ζωγραφική της Ανατολικής Ευρώπης. Ο πίνακας με τον τίτλο Πικ νικ το Μάιο είναι από τα πιο γνωστά έργα του και φυσικά έχει ένααγαπημένο θέμα των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων. Μία παρέα αστών κάνει πικ νικ στην ανοιξιάτικη εξοχή.


Pal Szinyei Merse, Πικ νικ το Μάιο. 1873. Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Βουδαπέστη.

Λεπτομέρεια από τον πίνακα.


Λεπτομέρεια από τον πίνακα.


Για τον Pal Szinyei Merse, βλ. επίσης  http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/04/pal-szinyei-merse.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου