Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μαζεύοντας παπαρούνες. Πίνακες του Daniel Ridgway Knight

H Άνοιξη στη ζωγραφική. Daniel  Ridgway Knight, μαζεύοντας παπαρούνες

    Eπιμένω με πίνακες που απεικονίζουν αγρούς με παπαρούνες. Οι παρακάτω πίνακες είναι μία επιλογή από τον πράγματι πολύ μεγάλο αριθμό έργων που έχει ζωγραφίσει ο Αμερικανός ζωγράφος Daniel Ridgway Knight (1839-1924) με θέμα νεαρές κοπέλες στην εξοχή, ανάμεσα σε πολύχρωμα ανθισμένα λουλούδια. Ο Daniel Ridgway Knight γεννήθηκε στο Chambersburg της Πενσυλαβάνια, αλλά έζησε σπούδασε στο Παρίσι, Σχολή των Καλών Τεχνών, και από το 1872 ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, σ᾽ένα σπίτι και εργαστήριο ζωγραφικής στο Poissy κοντά στο Seine όπου συνήθιζαν να έχουν εξοχικές κατοικίες και να ζωγραφίζουν οι Γάλλοι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι. Οι πίνακες του με χωριατοπούλες στην εξοχή έγιναν διάσημοι στην εποχή του και προσελκύουν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των φιλότεχνων στις διεθνείς δημοπρασίας έργων τέχνης.
Daniel Ridgway Knight, Κορίτσι που μαζεύει παπαρούνες. Ιδιωτική Συλλογή.

Daniel Ridgway Knight,  Aνάμεσα σε παπαρούνες. Ιδιωτική Συλλογή.

Παπαρούνες στους αγρούς. Λεπτομέρεια από τον παραπάνω πίνακα.

Daniel Ridgway Knight, H Madeiline σε σιταροχώραφο. Περίπου 1903. Ιδιωτική Συλλογή. Διακρίνουμε τις κόκκινες πινελιές-παπαρούνες.

http://www.rehs.com/virtexdrk.htm
http://www.danielridgwayknight.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου