Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωινή βόλτα. Ένας πίνακας του J.Singer Sargent

Πρωινή βόλτα

    Οι ημέρες είναι ακόμα καλοκαιρινές, σκέφτομαι... αυτές οι γλυκιές "καλοκαιρινές" ημέρες του Σεπτεμβρίου που αντιστέκεται ακόμα στον ερχομό του Φθινόπωρου. Κάνατε την πρωινή κυριακάτικη βόλτα σας στη λιακάδα; Αν όχι... ίσως προλαβαίνετε ακόμα. Ας ελαφρύνουμε, λοιπόν, τη διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε την αυριανή Δευτέρα και τη νέα εβδομάδα που αρχίζει, με μια όμορφη εικόνα του Αμερικανού ζωγράφου J. Singer Sargent.  
   Mια κομψή λευκοφορεμένη νεαρή γυναίκα κάνει την πρωινή βόλτα της δίπλα στο ποτάμι. Φορά καπέλο και κρατά ομπρέλα για να προστατεύσει τη λευκή επιδερμίδα από τον ήλιο. Η ημέρα είναι ηλιόλουστη. Ο γαλάζιος ουρανός με τα λευκά συννεφάκια, που δεν καλύπτουν ωστόσο τον ήλιο, καθρεφτίζονται στον ποταμό. 

J. Singer Sargent, Πρωινή βόλτα. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου