Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτογραφίζοντας στη Ν. Υόρκη ουρανοξύστες. Παλιές φωτογραφίες της Nelly´ς

 Φωτογραφίες με ουρανοξύστες της Ν. Υόρκης.

   Συνεχίζω με παλιές φωτογραφίες της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της Ελληνίδας φωτογράφου που έγινε διεθνώς γνωστή από την εποχή του Μεσοπολέμου με το αγγλικό ψευδώνυμο Nelly´s (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/09/nellys.html ).
  Αυτή τη φορά επιλέγω να σας παρουσιάσω φωτογραφίες με εικόνες από ουρανοξύστες και σκηνές των δρόμων του Μανχάταν της Ν. Υόρκης από τη δεκαετία του 1950. Η Nelly´s έμεινε σχεδόν 27 χρόνια στις ΗΠΑ (από το 1939 μέχρι το 1966) μαζί με τον σύζυγό της, τον πιανίστα Άγγελο Σεραϊδάρη. Κατά τη διάρκεια της κήρυξης του Β´Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη (το 1939) η Nelly´s  και ο σύζυγός της έτυχε να βρίσκονται στη Ν. Υόρκη όπου η Ελληνίδα φωτογράφος είχε αναλάβει να διακοσμήσει με φωτογραφικές συνθέσεις της το τουριστικό περίπτερο με το οποίο θα συμμετείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση της Ν. Υόρκης. Η είδηση της έκρηξης του πολέμου στην Ευρώπη φαίνεται ότι έκανε το ζεύγος να αποφασίσουν να παραμείνουν στη Ν. Υόρκη και να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα.
    Οι φωτογραφίες της Nelly´s  με ουρανοξύστες της Ν. Υόρκης και σκηνές από τους δρόμους της μεγαλούπολης πάντα με γοήτευαν. Θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Άλλωστε, οι πρώτες σπουδές της Nelly´s, στη Δρέσδη της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ήταν στη ζωγραφική.
     
Nelly´ς, Oυρανοξύστες. Γύρω στα 1950. Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

 Nelly´ς, Oυρανοξύστες. Γύρω στα 1950.

Nelly´ς, Oυρανοξύστες. Γύρω στα 1950.

Nelly´ς, Oυρανοξύστες. Γύρω στα 1950.

   Κομψές γυναικείες παρουσίες στους δρόμους της Ν. Υόρκης προσελκύουν το φωτογραφικό φακό της Nelly´s .

Nelly´ς, Νεοϋρκέζοι. Από τη σειρά φωτογραφιών Easter Parade.1953. Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

 Nelly´ς, Νεοϋρκέζοι. Από τη σειρά φωτογραφιών Easter Parade.1953.

Nelly´ς, Νεοϋρκέζοι. Από τη σειρά φωτογραφιών Easter Parade.1953.

   Με αφορμή, λοιπόν, τις φωτογραφίες της Nelly´ς με εικόνες από τη Ν. Υόρκη τη δεκαετία του 1950, ιδού και κάποιες δικές μου φωτογραφίες με όψεις από ουρανοξύστες του Μανχάταν που τράβηξα στη Ν. Υόρκη πέρσι το καλοκαίρι.

Εδώ έμενα στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης.

Από το παράθυρο του δωματίου μου.

 Από το παράθυρο του δωματίου μου.

 Από το παράθυρο του δωματίου μου.

Από το παράθυρο του δωματίου μου.

 Καθρεφτισμοί κτιρίων σε κτίρια.


 Περπατώντας στους δρόμους της Ν. Υόρκης και κοιτάζοντας ψηλά...Το παλιό κτίριο δίπλα στο μοντέρνο.

Η απόλυτη λιτότητα των γραμμών.

Βλ. Matthias Harder, Nelly. Dresden, Athens, New York. From the photographic Archive of the Benaki Museum, Prestel 2001. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου