Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χειμώνας στη ζωγραφική. Κάρτες art deco

O Xειμώνας στη ζωγραφική. Art deco κοστούμια

    Οι δύο δεκαετίες του Μεσοπολέμου (1918-1939), ανάμεσα στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,  πάντα με γοήτευαν...Την περίοδο αυτή, που πολλοί εθελοτυφλούσαν και ήταν τραγικά ανυποψίαστοι για τα δραματικά γεγονότα του Δεύτερου Μεγάλου Πολέμου, κυριάρχησε ως στυλ το art deco. Γραμμές γεωμετρικές και σχέδια μινιμαλιστικά, δείγματα υπέρτατης και ψυχρής κομψότητας. Σας παρουσιάζω παλιές χειμωνιάτικες κάρτες με κοστούμια art deco.

Εξώφυλλο του περιοδικού Vogue (1920). Μια κομψή κυρία, ντυμένη με γούνα, περπατά στη χιονισμένη λεωφόρο μιας μεγαλούπολης. Είμαστε ακόμα στην Belle Epoque. Σε λίγο όμως θα ξεσπάσει το μεγάλο οικονομικό κραχ και η οικονομική κρίση από τις ΗΠΑ θα περάσει στην Ευρώπη και θα συμπαρασύρει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών.


Χιονοθύελλα στο δάσος. Μια κομψή κυρία περπατά στο χιονισμένο δάσος, καθώς το χιόνι πέφτει και ο άνεμος φυσά...

Κομψά ζευγάρια, ντυμένα με ρούχα art deco, σε χειμωνιάτικη νυχτερινή έξοδο στη Ν. Υόρκη. 1926. 

Μεσοπόλεμος. Ντυμένοι κομψά και με ρούχα πολυτελείας κοιτάζουν με ανία το χειμωνιάτικο τοπίο. Την ίδια εποχή ο φασισμός και ο ναζισμός κέρδιζαν έδαφος στην Ιταλία και Γερμανία. 


2 σχόλια:

 1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΑΜΑ!! ΔΗΛΩΝΩ ΜΑΓΕΜΕΝΗ!!!
  ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΣΕ ΦΙΛΩ! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μας μήνα! ...και έρχονται τα Χριστούγεννα...ελπίζω να είναι φωτεινά!

   Διαγραφή