Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

O Χειμώνας στη ζωγραφική. Γυναίκα στον πάγο

Ο Χειμώνας στη Ζωγραφική. Γυναίκα στον πάγο

    Συνεχίζω με τη νέα μου εμμονή...Πίνακες που απεικονίζουν  φιγούρες να στροβιλίζονται στον πάγο. Μία κομψή κυρία της Βικτωριανής εποχής ισορροπεί στα πατίνια της πάνω στη γυαλιστερή πίστα με πάγο. Πίσω της διαγράφονται αχνά οι χορευτικές φιγούρες ανδρών και γυναικών που κάνουν πατινάζ. Ο Ιταλός ζωγράφος απεικονίζει με δεξιοτεχνία τις λεπτομέρειες της ενδυμασίας της γυναίκας...Έτσι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για την ιστορία του γυναικείου ενδύματος της ανώτερης τάξης στα τέλη του 19ου αιώνα.

L. Marchetti, Γυναίκα κάνοντας πατινάζ στο πάγο. 1882.  Συλλογή Τέχνης της Κυβέρνησης 
(Government Art Collection). Λονδίνο.

Ο Ιταλός ζωγράφος Ludovico Marchetti (Ρώμη 1853-Παρίσι 1909) αποτυπώνει πιθανόν μια σκηνή από παγωμένο πάρκο του Παρισιού όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Έφυγε το 1878 στο Παρίσι για σπουδές και εγκαταστάθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα όπου πέθανε. Ειδικεύτηκε κυρίως στη ζωγραφική ιστορικών θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου