Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χειμώνας στη ζωγραφική. Κάνοντας πατινάζ στη λίμνη Duddigston. Ένας πίνακας του Henry Raeburn.

Κάνοντας πατινάζ στην παγωμένη λίμνη του Duddingston
   
 Eίναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πίνακες στη Μ. Βρετανία και ασφαλώς από τους πιο αγαπημένους στη Σκωτία. Το έργο του Henry Raeburn απεικονίζει τον αιδεσιμότατο Robert Walker, γνωστή προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας του Εδιμβούργου, να πατινάρει με χάρη στην παγωμένη λίμνη του Duddingston. H ευελιξία της χορευτικής φιγούρας έρχεται σε αντίθεση με το σοβαρό και άκαμπτο ύφος του αιδεσιμότατου που πατινάρει ντυμένος στο κομψό και ατσαλάκωτο μαύρο κοστούμι του. Ο αιδεσιμότατος Robert Walker ήταν μέλος του Ένωσης πατινάζ του Εδιμβούργου, του παλιότερου συλλόγου αυτού του αθλήματος που γνωρίζουμε.

Henry Raeburn, Ο αιδεσιμότατος Rober Walker κάνοντας πατινάζ στη λίμνη Duddingston. Γύρω στα 1795.  Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Εδιμβούργο.

Ο Henry Raeburn (1756-1823) θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Σκωτίας στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιωνα και ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική προσωπογραφιών. Έχει ζωγραφίσει μεγάλο αριθμό προσωπογραφιών γνωστών προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας του Εδιμβούργου της εποχής που έζησε.

http://www.nationalgalleries.org/collection/artists-a-z/R/4399/artist_name/Sir%20Henry%20Raeburn/record_id/2469
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Skating_Minister

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου