Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Ιουλιέτα

H Iουλιέτα στη ζωγραφική

   Η Ιουλιέτα, μία από τις πιο δημοφιλείς-ίσως και η δημοφιλέστερη-ηρωίδες του Σαίξπηρ, σύμβολο του αγνού, του απόλυτα εξιδανικευμένου έρωτα, υπήρξε αγαπημένο θέμα των Βρετανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και κυρίως εκείνων των καλλιτεχνών που βρέθηκαν υπό την επιρροή των Προραφαηλιτών ζωγράφων. Άλλωστε, οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι εμπνέονταν συχνά από έργα της λογοτεχνίας.
   Στο παρακάτω έργο ο Άγγλος (Γαλλοϊσπανικής καταγωγής) Philip Hermogenes Calderon (1833-1898), ο οποίος ακολούθησε την τεχνοτροπία των Προραφαηλιτών ζωγράφων, απεικονίζει την Ιουλιέτα να κάθεται στο περίφημο μπαλκόνι της και να κοιτάζει τον έναστρο ουρανό. 

Ph. Erm. Calderon, Ιουλιέτα. 1888. Η Ιουλιέτα, απόλυτα συνεπαρμένη και βυθισμένη στη μαγεία της νύχτας και του έρωτα, κοιτάζει τα αστέρια. Πρόκειται για έγχρωμη ξυλογραφία από σειρά με θέμα τις ηρωίδες των έργων του Σαίξπηρ, που τυπώθηκε από αγγλική εφημερίδα .   Στον παρακάτω πίνακα ο J. W. Waterhouse (1849-1917), γνωστός για τα έργα του με  αιθέριες και μυστηριώδεις γυναικείες μορφές, απεικονίζει τη γλυκύτατη Ιουλιέτα να περπατά θλιμένη δίπλα σ' ένα κανάλι της Βενετίας. Φορά ένα υπέροχο αέρινο αναγεννησιακό φόρεμα, ενώ διακριτικά κοσμήματα στολίζουν τα μαλλιά και το λαιμό της.

J. W. Waterhouse, Ιουλιέτα. 1898. Ιδιωτική Συλλογή. 

 Η Ιουλιέτα βρίσκεται σε περισυλλογή και αφηρημένη κρατά το μπλε περιδέραιο της (ο πίνακας ονομάζεται και το "μπλε περιδέραιο"). Πίσω της διακρίνουμε ένα κανάλι της Βενετίας. Ο Waterhouse κατατάσσεται στους όψιμους Προραφαηλίτες ζωγράφους.

http://shakespeare.emory.edu/illustrated_showimage.cfm?imageid=33
http://www.jwwaterhouse.com/view.cfm?recordid=89
http://www.artrenewal.org/pages/artist.php?artistid=550
http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=5637&name=juliet-1898

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου