Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι Απόκριες στη ζωγραφική. Πιερρότος. Πίνακες του Pablo Picasso

O Πιερρότος στα έργα του Pablo Picasso.

…Συνεχίζω με το "αποκριάτικο" θέμα του Πιερρότου. Ο Pablo Picasso έχει ζωγραφίσει μία σειρά έργων με θέμα τον Πιερρότο, τον ήρωα της Commedia dell' Arte. Ο Πιερρότος χορεύει με την αγαπημένη του Κολομπίνα, που, όμως, τελικά, θα την κερδίσει ο φίλος του, ο Αρλεκίνος.

P. Picasso, Πιερρότος και Κολομπίνα. 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

Ο Πιερρότος κάθεται θλιμμένος, φορώντας μάσκα.

P. Picasso, Πιερρότος με μάσκα. 1918.

Ο Picasso ζωγραφίζει τον γιο του Paulo ντυμένο με τη στολή του Πιερρότου.

P. Picasso, Ο μικρός Πάολο ως Πιερρότος. 1925.

P. Picasso, Ο μικρός Πάολο ντυμένος ως πιερρότος με λουλούδια. 1929.

Ο Πιερρότος με τον φίλο του και ερωτικό ανταγωνιστή, τον Αρλεκίνο.

P. Picasso, Ο Πιερρότος και ο Αρλεκίνος στην ταράτσα ενός καφέ. 1920.

P. Picasso, Πιερρότος και Kόκκινος Αρλεκίνος. 1920. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Ν. Υόρκη.

http://www.pablo-ruiz-picasso.net/theme-piero.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου