Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το σχολείο το χειμώνα. Πίνακες του Samuel S. Carr

Xειμωνιάτικες μέρες και σχολείο. Πίνακες του Αμερικανού ζωγράφου Samuel S. Carr

   Σας παρουσιάζω κάποιους πίνακες που αποτελούν σύνθεση δύο αγαπημένων μου θεμάτων: μαθητές και μαθήτριες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το σχολείο, λοιπόν, το Χειμώνα μέσα από το βλέμμα του Αμερικανού ζωγράφου Samuel S. Carr (1837-1908). Γεννημένος στην Αγγλία, ο Carr εγκαταστάθηκε σε μεγάλη ηλικία στις ΗΠΑ (το 1865) και έζησε την υπόλοιπη ζωή του στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης. Ήταν μάλλον αυτοδίδακτος ζωγράφος και ειδικεύτηκε σε σκηνές της καθημερινότητας.
    Ας δούμε κάποιες χειμωνιάτικες σκηνές από σχολεία της υπαίθρου, από αγροτικά σχολεία...

Samuel S. Carr, Μέρες σχολείου. 1872. Ιδιωτική Συλλογή.

Χιονοπόλεμος στην αυλή του σχολείου. Η μικρούλα, ντυμένη χειμωνιάτικα, με το παλτό, το σάλι, τη μαντήλα στα μαλλιά και τη σχολική τσάντα στο χέρι, έχει ξεφύγει από τις χιονομπάλες των συμμαθητών της. 

Samuel S. Carr, Το σχολείο σχολάει. 1882. Ιδιωτική Συλλογή.

   Το σχολείο έχει σχολάσει. Τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στο χιόνι.

Samuel S. Carr, Το σχολείο έξω. 1889. Ιδιωτική Συλλογή.

Samuel S. Carr, Στον κρύο δρόμο για το σπίτι. Ιδιωτική Συλλογή.

Κάνει κρύο! Έχει χιονίσει! Τα δύο κορίτσια γυρίζουν από το σχολείο στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου