Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν. Ένας πίνακας του Leopold Augustus Egg

Γυναίκα που διαβάζει στην άμαξα

   Είναι η τελευταία μου "ανακάλυψη" αυτός ο πίνακας και βιάζομαι να μοιρασθώ μαζί σας την αίσθηση που αποπνέει η εικόνα του.  Δύο κομψές κυρίες της Βικτωριανής εποχής συνταξιδεύουν σε μια άμαξα. Η μία βρίσκεται απέναντι από την άλλη στον περιορισμένο χώρο της άμαξας. Ντυμένες με πανομοιότυπα φορέματα, τα οποία απεικονίζονται με κάθε λεπτομέρεια από τον ζωγράφο. Ίσως, είναι αδελφές. Η μία ρεμβάζει τη θέα του τοπίου όπως διακρίνεται από το πάραθυρο. Η άλλη διαβάζει με αφοσίωση το βιβλίο της. Η κίνηση της άμαξας φαίνεται από την ταλάντωση της φούντας που κρέμεται στη μέση του παράθυρου.
  Ο Βρετανός ζωγράφος Leopold Augustus Egg (1816-1863) αποτυπώνει συναρπαστικά μία στιγμή ενός ταξιδιού. To τοπίο που διακρίνεται από το παράθυρο είναι η όψη μιας ηλιόλουστης ακτής κοντά στο Meudon της Νότιας Γαλλίας. Ο Egg έπασχε από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, για αυτό περνούσε μεγάλο διάστημα του χρόνου μακριά από το υγρό κλίμα της Αγγλίας. Ταξίδευε συχνά στη Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα και προφανώς είχε δει το τοπίο που απεικονίζει.

L. Augustus Egg, Συνταξιδιώτισσες. 1862. Birmigham Museums and Gallery. Προσέξτε τις λεπτομέρειες. Το καλάθι με τα τρόφιμα, τα λουλούδια, τη διακόσμηση του βαγονιού.

   Ο Egg είχε ζωγραφίσει θέματα από τη λογοτεχνία (από έργα του Σκοτ και του Σαίξπηρ) και είχε επηρεασθεί από τους Προραφαηλίτες ζωγράφους.


2 σχόλια: