Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν απαγορευμένα βιβλία. Ένας πίνακας του Alexander Mark Rossi

Γυναίκες που διαβάζουν απαγορευμένα βιβλία

   Θεωρείται από τους πιο γνωστούς πίνακες του Βρεττανού ζωγράφου Alexander Mark Rossi (1840-1916) και βρίσκω το θέμα του πολύ ενδιαφέρον. Ας δούμε τι απεικονίζει. 
   Τέλος της Βικτωριανής εποχής. Σ' ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη βλέπουμε μια ομάδα νεαρών γυναικών να διαβάζουν βιβλία. Τα βιβλία κυριαρχούν στο χώρο. Βιβλία στη βιβλιοθήκη που υπάρχει στο βάθος, βιβλία στο πάτωμα! Σε πρώτο πλάνο μια κοπέλα κάθεται στο πάτωμα και ακούει με προσοχή δύο νεαρές γυναίκες που καθισμένες σε πολυθρόνες διαβάζουν ένα βιβλίο. Πίσω τους με γυρισμένη την πλάτη κάθεται ακόμη μία γυναίκα που επίσης διαβάζει ένα βιβλίο. Στο βάθος άκρη αριστερά διακρίνουμε άλλες δύο γυναίκες...Προσέξτε στην άκρη δεξιά μία μαυροφορεμένη μάλλον γυναικεία φιγούρα να στέκεται πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα που καλύπτεται από βαριές κουρτίνες. Φαίνεται να "κατασκοπεύει" την  ανάγνωση βιβλίων από τις νεαρές γυναίκες...Γιατί, όπως λέει ο τίτλος του έργου, διαβάζουν "απαγορευμένα βιβλία".
   Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, ποια θα μπορούσαν να είναι "απαγορευμένα βιβλία" για τις γυναίκες στη Βικτωριανή Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Alexander Mark Rossi, Απαγορευμένα βιβλία. 1897. Ιδιωτική Συλλογή.

http://goldenagepaintings.blogspot.gr/2010/07/alexander-m-rossi-forbidden-books.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου