Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Το Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνακες του Michael Ancher

Βλέποντας τη θάλασσα στην παραλία το καλοκαίρι. Πίνακες του Michael Ancher

   Σήμερα ας ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της ζωγραφικής του Δανού ζωγράφου Michael Ancher (1849-1927), που πέρασε πολλά χρόνια ζώντας και ζωγραφίζοντας στην παραθαλάσσιο χωριό Skagen της Δανίας. Εκεί, στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα,  περνούσαν τα καλοκαίρια πολλοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι και συγγραφείς, της Δανίας και γενικά της Βόρ. Ευρώπης. Μέλη της κοινότητας των καλλιτεχνών που έζησαν κατά καιρούς στο Skagen της Δανίας ήταν o Ancher και η γυναίκα του Anna Ancher (ήταν και αυτή ζωγράφος), ο ζωγράφος P.S. Krøyer και η γυναίκα του Anne Marie Krøyer και διάφοροι άλλοι (Για την κοινότητα των καλλιτεχνών του Skagen, βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/08/h-skagen-anna-ancher.html και http://annagelopoulou.blogspot.gr/search/label/P.S.Krøyer).

M. Ancher, Παιδιά που παίζουν σε παραλία κοντά στο Skagen. Ιδιωτική Συλλογή.

Μ. Ancher, Καλοκαιρινό τοπίο με δύο κορίτσια. 1887. Κρατικό Μουσείο Τέχνης. Κοπεγχάγη.

Μ. Ancher, Παιδιά και νεαρές κοπέλες που μαζεύουν λουλούδια. 1887. Μουσείο του Skagen.

Μ. Ancher, Νεαρή κοπέλα με καλοκαιρινό λευκό φόρεμα που περπατά στην παραλία του Skagen. Ιδιωτική Συλλογή.

Μ. Ancher, Νεαρή κοπέλα με καλοκαιρινό λευκό φόρεμα που περπατά στην παραλία του Skagen. 1914. Ιδιωτική Συλλογή.

M. Ancher, Περίπατος στην παραλία του Skagen. 1886. Μουσείο του Skagen. Ένα από τα εμβληματικά έργα του Ancher.


Μ. Ancher, Η Minne και η Sophie Holst με λευκά καλοκαιρινά φορέματα. Σπουδή για τον παραπάνω πίνακα.


http://www.google.com/culturalinstitute/entity/%2Fm%2F02531t?projectId=art-project
http://www.artnet.com/artists/michael%20peter-ancher/past-auction-results
http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-artists/michael-ancher/
http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/08/h-skagen-anna-ancher.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου