Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η μουσική στη ζωγραφική: Ε. Μπερν-Τζόουνς (E. Burne-Jones), Ο μύλος- Κορίτσια χορεύουν στο ποτάμι

    H μουσική στους προραφαηλίτες ζωγράφους
 Edward Burne-Jones, The mill-Girls dancing to music by a river


    Φυσικά, και δεν έχω ξεχάσει τους αγαπημένους μου Προραφαηλίτες ζωγράφους. Ιδού, λοιπόν, ένας ακόμα πίνακας του Άγγλου Προραφαηλίτη ζωγράφου Edward Burne-Jones (1833-1898) με μουσικό θέμα. Σε ένα μεσαιωνικό τοπίο-στο βάθος ένας μύλος-απεικονίζονται τρεις γυναικείες αιθέριες μορφές να χορεύουν. Είναι οι Τρεις Χάριτες που χορεύουν υπό τη μελωδία της μουσικής του Απόλλωνα.

Ed. Burne-Jones, The mill-Girls dancing to music by a river (Ο μύλος-κορίτσια χορεύουν στη μουσική δίπλα σ' ένα ποτάμι), 1870-1882. Βρίσκεται στο Μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο (Victoria and Albert Museum).

   Ο Jones άρχισε να ζωγραφίζει τον πίνακα το 1870 και τον ολοκλήρωσε το 1882. Τα μοντέλα των γυναικείων μορφών ήταν φίλες και συγγενείς του πλούσιου φιλότεχνου Κωνσταντίνου Ιωαννίδη που παρήγγειλε τον πίνακα. Η ξαδέλφη του Mary Zabacco, στα αριστερά, ήταν αγαπημένη του ζωγράφου και έχει ποζάρει και σ' άλλους πίνακες του Jones.

http://collections.vam.ac.uk/item/O14964/oil-painting-the-mill-girls-dancing-to/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου