Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γκ. Φρ. Κέρστινγκ (G. Fr. Kersting), Μπροστά στον καθρέπτη

       Ο Γερμανός ζωγράφος Georg Friedrich Kersting (1785-1847) ήταν φίλος του κορυφαίου ρομαντικού ζωγράφου-επίσης Γερμανού- C. D. Friedrich από τη ζωγραφική του οποίου φαίνεται ότι επηρεάστηκε. Στον παρακάτω πίνακα η επιρροή του έργου του Φρίντριχ Γυναίκα στο παράθυρο είναι εμφανής. Φαίνεται ότι ο Κέρστινγκ είχε δει τον πίνακα του Φρίντριχ σε κάποιες από τις επισκέψεις του στο ατελιέ του ζωγράφου.

Γκ. Φρ. Κέρστινγκ, Μπροστά στον καθρέπτη. 1827. Βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Κίελου.
Οι λεπτομέρειες των ρούχων είναι εξαιρετικές. Ο Κέρστινγκ όμως δεν μπορεί να φθάσει το δυνατό ρομαντισμό του Φρίντριχ που συγκλονίζει.

http://www.lib-art.com/artgallery/666-georg-friedrich-kersting.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου