Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το φθινόπωρο στη ζωγραφική. Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα

Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα. Ένας πίνακας του John George Brown

      Είναι ένας καθαρά φθινοπωρινός πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου John George Brown. Μια νεαρή γυναίκα μαζί, προφανώς, με τα δύο μικρά παιδιά της χαίρονται τα όμορφα χρώματα του δάσους μια γλυκιά φθινοπωρινή ημέρα. Μαζεύουν τα κοκκινοκίτρινα φύλλα των δέντρων προτού αυτά προλάβουν να πέσουν στο έδαφος.

John George Brown, Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα. 1875. Ιδιωτική Συλλογή.

...και ακόμα ένας φθινοπωρινός πίνακας του ίδιου ζωγράφου. Το κοριτσάκι βαδίζει μόνο του στο εξοχικό μονοπάτι. Γλυκύτατα φθινοπωρινά χρώματα φωτίζουν αχνά το τοπίο. Επιστρέφει στο σπίτι μια φθινοπωρινή ημέρα.


John George Brown, Επιστρέφοντας σπίτι. 1870. Ιδιωτική Συλλογή.

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικός ο πρώτος πίνακας! Σαν φωτογραφία μοιάζει. Έχει και φωτοσκιάσεις. Καλό ξημέρωμα, καλό μήνα, φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή