Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα χρυσάνθεμα στη ζωγραφική. Πίνακες του Ρενουάρ

Πίνακες του Ρενουάρ με χρυσάνθεμα

   Μήνας των χρυσανθέμων ο Οκτώβριος. Για αυτό και εγώ συνεχίζω με πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν αυτά τα φθινοπωρινά λουλούδια. Είναι πίνακες του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Pierre Auguste Renoir (1841-1919). 
       Πολύχρωμα χρυσάνθεμα ξεχειλίζουν από τα βάζα, έτοιμα να βγούν έξω από το πλαίσιο του πίνακα... Προκαλούν, βέβαια, θλίψη τα κομμένα λουλούδια. Εικόνες εφήμερων υπάρξεων που σε λίγο θα μαραθούν και τα πέταλά τους θα πέσουν στο τραπέζι. Νομίζεις ότι είναι "ζωντανά" πρόσωπα,  βάζα-"προσωπογραφίες" λουλουδιών. 
          Ιδού, λοιπόν, μια επιλογή από τα έργα του Renoir.

P. A. Renoir, Μπουκέτο με χρυσάνθεμα. 1881. Metropolitan Museum of Art. N. York.

P. A. Renoir, Χρυσάνθεμα. 1881-1882. Art Institute of Chicago.

P. A. Renoir, Bάζο με χρυσάνθεμα. 1882. Ιδιωτική Συλλογή.

3 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω, αλλά βρίσκω τον πρώτο πίνακα, πιο κοντά στο γούστο μου..
  Καλημέρα, Άννα, χαρά για τα μάτια και τούτη η ανάρτηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ μαζί σου. Και σ´εμένα αρέσει περισσότερο ο πρώτος πίνακας. Θα συνεχίσω με χρυσάνθεμα...
   Καλή συνέχεια στην ημέρα σου!

   Διαγραφή