Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τα χρυσάνθεμα στη ζωγραφική. Ένας πίνακας του Edgar Degas

 Γυναίκα μπροστά σε βάζο με λουλούδια

    Συνεχίζω με πίνακες που απεικονίζουν χρυσάνθεμα...Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει και ανθρώπινη παρουσία στον πίνακα του γνωστού Γάλλου ζωγράφου Edgar Degas (1834-1917). 
    Η κομψή γυναίκα στέκεται στην άκρη δεξιά του πίνακα, έχοντας ακουμπήσει στο τραπέζι όπου το μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνει το βάζο με μία τεράστια πολύχρωμη ανθοδέσμη από φθινοπωρινά λουλούδια τα περισσότερα από τα οποία είναι χρυσάνθεμα. Κοιτάζει με περισυλλογή κάπου μακριά, πάντως όχι τους θεατές. Είναι μάλλον η σύζυγος του Paul Valpinçon (τι σημασία έχει, όμως, ποια είναι και τι σκέφτεται). Ο Paul Valpinçon ήταν φίλος του ζωγράφου. Ο Degas συνήθιζε να περνάει κάποιο διάστημα στο εξοχικό σπίτι του ζεύγους και εκεί φαίνεται ότι μάλλον ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα με τα μελαγχολικά φθινοπωρινά χρώματα.

Edg. Degas,  Μια γυναίκα που στέκεται μπροστά σε βάζο με λουλούδια (H κυρία Paul Valpinçon;). 1865. Metropolitan Museum of Art. N. York.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου