Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Βάζα με χρυσάνθεμα. Πίνακες του Βαν Γκογκ

Χρυσάνθεμα του Βαν Γκογκ

      ...Συνεχίζω με την εμμονή μου στα φθινοπωρινά χρυσάνθεμα... 

Αυτή τη φορά σας παρουσιάζω μια επιλογή με πίνακες του γνωστού Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ που απεικονίζουν βάζα με χρυσάνθεμα. Χρυσάνθεμα σε πράσινο, σε μπλε, σε ροζ φόντο...δοκιμές χρωμάτων από έναν καλλιτέχνη που ζούσε την πραγματικότητα ως όνειρο και το όνειρο ως πραγματικότητα...
             
V. Van Gogh, Βάζο με χρυσάνθεμα. 1886. Ιδιωτική Συλλογή.

V. Van Gogh, Χρυσάνθεμα και αγριολούλουδα σε βάζο. 1887 ή 1890. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Ν. Υόρκη.

V. Van Gogh, Βάζο του τζίτζερ με χρυσάνθεμα. 1886. Ιδιωτική Συλλογή.

V. Van Gogh, Βάζο με φθινοπωρινά λουλούδια. 1886. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ.


4 σχόλια:

 1. Αχ! Πολύ με συγκίνησε αυτή η ανάρτηση! Έχω πάει στο μουσείο του Van Gogh, στο Άμστερνταμ και είναι ένα από τα ωραιότερα μουσεία που έχω επισκεφτεί! Μα, κι αυτός ο Van Gogh βρε παιδί μου, δεν υπήρχε τίποτα που να μην μπορούσε να το ζωγραφίσει! Σε φιλώ και καλό ξημέρωμα Άννα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, έχει πολύ πλούσια θεματολογία. Η ζωγραφική ήταν η ζωή του. Ζωγράφιζε μετά μανίας και πάθους καθημερινά και πολλές φορές ό,τι έβρισκε μπροστά του.
   Σε φιλώ και χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα είναι μια καλοκαιρινή ημέρα!
   Άννα

   Διαγραφή
  2. Παρεμπιπτόντως, ήταν πολύ ωραίος και ο μουσειακός χώρος κι αυτό νομίζω ότι είναι άλλος ένας παράγοντας που, κάποια εκθέματα θαυμάζονται και αγαπιούνται περισσότερο από κάποια άλλα. Καλό καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο! Φιλιά! :)

   Διαγραφή
  3. Έχεις δικιο, ο χώρος ήταν υπέροχος! Είναι από τα αγαπημένα μου μουσεία. Το καλοκαίρι γύρισε με αυτό το Σαββατοκύριακο! Καλή ηλιόλουστη Κυριακή και Καλή εβδομάδα!

   Διαγραφή