Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική. Σκηνές με παιδιά στην παραλία.

Εικόνες με παιδιά στην παραλία

   Είναι ασφαλώς ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό θέμα. Μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά-αγόρια και κορίτσια-παίζουν ξέγνοιαστα στην παραλία. Στους παρακάτω πίνακες οι ζωγράφοι αποτυπώνουν σκηνές από την παραλία με πρωταγωνιστές τα παιδιά που χαίρονται τις καλοκαιρινές διακοπές. Παιχνίδια στην άμμο και στην ακροθαλασσιά με τα αφρισμένα κύματα. Υπέροχες φωτοσκιάσεις και αντανακλάσεις του φωτός στην άμμο και το νερό της θάλασσας. "Ευτυχισμένες ημέρες"!

Winslow Homer, Σκηνή παραλίας. 1869. Μουσείο Thyssen Bornemisza. Μαδρίτη.

Winslow Homer (1836-1910), Παιδιά στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Samuel S. Carr (1837-1910), Παιδιά στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Samuel S. Carr, Παιδιά στην παραλία. 1879-1881. Thyssen Bornemisza Μουσείο. Μαδρίτη.

Laura Knight, Στην παραλία. 1909. Πινακοθήκη Τέχνης Laing.

Edward Henry Potthast, Ευτυχισμένες ημέρες. 1910-1920. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου