Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Αμερικανικός ιμπρεσιονισμός. Πίνακες του Theodore Robinson

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Theodore Robinson

   Είναι δύο πίνακες που απεικονίζουν μία νεαρή κομψή γυναίκα να διαβάζει με αφοσίωση το βιβλίο της σε τοπίο της εξοχής. Σε  λουλουδιασμένη κοιλάδα με θέα τα σπίτια του χωριού κάθεται η μία αναγνώστρια και στην όχθη του ποταμού αντίστοιχα η άλλη.
    Ο Theodore Robinson (1852-1896) θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Αμερικανικού ιμπρεσιονισμού και ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς καλλιτέχνες που ήλθε σε επαφή τη δεκαετία του 1880 με το γαλλικό ιμπρεσιονισμό κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία. Επισκέφθηκε μάλιστα το Giverny όπου ζούσε και ζωγράφιζε τοπία εξοχής ο Cl. Monet και επηρεάστηκε από το έργο του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Theodore Robinson, Η κοιλάδα της Arconville. Περίπου 1887. Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.

Theodore Robinson, Η Roche-Guyon. 1891. Μουσείο του Μπρούκλιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου