Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Charles Courtney Curran

Γυναίκες που διαβάζουν

  Είναι αγαπημένο μου θέμα και πάντα ψάχνω να βρω έργα που να απεικονίζουν γυναίκες με βιβλία. Ιδού, λοιπόν, τρεις πίνακες του Αμερικάνου ζωγράφου Charles Courtney Curran (1861-1942).

Charles Courtney Curran, μία απογευματινή ανάπαυση. 1894. Ιδιωτική Συλλογή.

Η νεαρή γυναίκα χαλαρώνει στην εξοχή. Καθισμένη στο γρασίδι, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ρεμβάζει με θέα τη θάλασσα. Δίπλα της διακρίνουμε ένα βιβλίο.

Charles Courtney Curran, γυναίκα που διαβάζει. 1892. Ιδιωτική Συλλογή.

   Στον παραπάνω πίνακα μία γυναίκα διαβάζει με αφοσίωση το βιβλίο της, καθισμένη αναπαυτικά στον καναπέ, δίπλα στο παράθυρο.

Charles Courtney Curran, μια αναπαυτική γωνιά. 1887. Ιδιωτική Συλλογή.

Έχει βρει μια αναπαυτική γωνιά για να διαβάσει απερίσπαστη...Υπέροχος πίνακας!

http://www.the-athenaeum.org/art/list.php?m=a&s=tu&aid=1716
http://bjws.blogspot.gr/2013/02/1800-1900s-american-women-staying.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου