Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Ηλιοτρόπια. Πίνακες του Vincent Van Gogh

Ηλιοτρόπια του Vincent Van Gogh

   Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των ηλιοτροπίων. Τα εκτυφλωτικά κίτρινα άνθη στρέφουν το "κεφάλι" τους προς το φως του ήλιου...Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τον Vincent Van Gogh.

   Τα ηλιοτρόπια έχουν ταυτισθεί με τον  Ολλανδό ζωγράφο Vincent Van Gogh (1853-1890) περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Ιδού, λοιπόν, οι εμβληματικοί πίνακες του μεγάλου καλλιτέχνη που απεικονίζουν βάζα με ηλιοτρόπια. 

 V. Van Gogh, Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια. 1888. Νέα Πινακοθήκη. Μόναχο.

V. Van Gogh, Βάζο με δεκαπέντε ηλιοτρόπια. 1888. Εθνική Πινακοθήκη. Λονδίνο.

   Ο Vincent Van Gogh ζωγράφισε μία σειρά με έργα που απεικονίζουν βάζα με ηλιοτρόπια τον Αύγουστο του 1888, ενώ βρισκόταν στην κωμόπολη Arles και περίμενε τον φίλο του, επίσης ζωγράφο, Paul Gauguin, στον οποίο ήθελε να χαρίσει κάποιους από αυτούς τους πίνακες για να διακοσμήσουν το δωμάτιό του.

V. Van Gogh, Βάζο με πέντε ηλιοτρόπια. 1888. Το έργο αυτό βρισκόταν στην Ιαπωνία, αλλά καταστράφηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.V. Van Gogh, Βάζο με τρία ηλιοτρόπια. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

V. Van Gogh, Βάζο με ηλιοτρόπια. 1889. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ

V. Van Gogh, Βάζο με δεκαπέντε ηλιοτρόπια. 1889. Μουσείο Τέχνης Sompo. Τόκυο.

V. Van Gogh, Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια. 1889. Μουσείο Τέχνης.
 Φιλαδέλφια.

P. Gauguin, Ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζει ηλιοτρόπια. 1888. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ.

"Κομμένα ηλιοτρόπια" (όχι όμως σε βάζο) είχε ζωγραφίσει ο Van Gogh και το 1887. Ας δούμε κάποιους από τους πίνακες του που απεικονίζουν "κομμένα ηλιοτρόπια".

V. Van Gogh, Δύο κομμένα ηλιοτρόπια. 1887. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

V. Van Gogh, Τέσσερα κομμένα ηλιοτρόπια. 1887. Kröller-Müller. Otterlo. 

V. Van Gogh, Δύο κομμένα ηλιοτρόπια. 1887. Μουσείο Τέχνης. Βέρνη.

V. Van Gogh, Δύο κομμένα ηλιοτρόπια. Μελέτη. 1887. Μουσείο Βαν Γκογκ. Άμστερνταμ.

   Στα 1889 ο Van Gogh ζωγράφισε σε αρκετές παραλλαγές την προσωπογραφία της Augustine Roulin. H γυναίκα απεικονίζεται σε φόντο με λουλούδια, στα οποία επικρατούν τα ηλιοτρόπια.

V. Van Gogh, La Berceuse (Η παραμάνα) Augustine Roulin. 1889. Kröller-Müller. Otterlo.


V. Van Gogh, La Berceuse (Η παραμάνα) Augustine Roulin. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη. 1889.

V. Van Gogh, Βάζο με τριαντάφυλλα και ηλιοτρόπια. 1886. Πινακοθήκη του Μάνχαϊμ.

   O Isaak Israels έχει εμπνευσθεί από τα ηλιοτρόπια του Van Gogh στον παρακάτω πίνακα. Τοποθετεί μία γυναίκα, γυμνή από τη μέση και πάνω, σε προφίλ μπροστά από το "Βάζο με Ηλιοτρόπια".

Isaal Israels, Γυναίκα μπροστά από τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ. 1917. Ιδιωτική Συλλογή.

2 σχόλια:

 1. http://habilisii-habilis.blogspot.gr/2014/08/herbert-james-draper.html

  Μια μυθολογική και άλλη ζωγραφική ματιά για το Ηλιοτρόπιο

  Κλυτία σε ομίχλη (1912)
  Μια φορά και ένα καιρό ζούσε μια όμορφη Ωκεανίδα η Κλυτία. Βλέποντας η Κλυτία καθημερινά τον Ήλιο με το άρμα του να περιδιαβαίνει τον ουρανό, ξετρελάθηκε ερωτικά μαζί του και σε μια μάταιη προσπάθεια να βρεθεί μαζί του, μεταμορφώθηκε σε ηλιοτρόπιο, ένα φυτό που στρέφει το άνθος του στον ήλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Θα δω την ανάρτησή σου, που γνωρίζω ότι θα είναι εξαιρετική όπως και όλες οι άλλες.

   Διαγραφή