Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική. Ένας πίνακας του Edward Henry Potthast


"Ώρες παλίροιας" ονομάζεται ο παρακάτω πίνακας του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edward Henry Potthast (1857-1927). Η θάλασσα έχει τραβηχτεί στο βάθος. Στη μεγάλη παραλία βλέπουμε το πολύχρωμα πλήθος να χαίρεται την καλοκαιρινή ημέρα. Σε πρώτο πλάνο μία γυναίκα κάθεται στην αμμουδιά, έχοντας γυρισμένη την πλάτη στο κοινό με θέα προς τη θάλασσα. Δεν φαίνεται όμως να κοιτάζει τη θάλασσα. Από την κλίση του σώματος και του κεφαλιού της φαίνεται ότι διαβάζει... Είναι μία καλοκαιρινή σκηνή στην παραλία στις αρχές του 20ού αιώνα.
O Potthast έχει απεικονίσει ένα μεγάλο αριθμό σκηνών που διαδραματίζονται στην παραλία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Edward Henry Potthast, Ώρες παλίροιας. Γύρω στα 1920. Ιδωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου