Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Παλιά επαγγέλματα. Φωτογραφίες από τους δρόμους της πόλης

Παλιές φωτογραφίες από τους δρόμους της πόλης

   Ξεφυλλίζω ένα λεύκωμα παλιών φωτογραφιών με εικόνες από την Ελλάδα του παρελθόντος, από την περίοδο 1900-1960... Αποτυπώνουν σκηνές με πλανόδιους πωλητές, βιοπαλαιστές, που γυρίζουν στους σκονισμένους δρόμους της Αθήνας, πουλώντας το εμπόρευμά τους. Επαγγέλματα που πια έχουν χαθεί...
    Και καθώς το φετινό καλοκαίρι έχει εκπνεύσει πια οριστικά, το βλέμμα μου σταματά σε δύο φωτογραφίες με καλοκαιρινές εικόνες από το Αρχείο, δύο παλιών φωτογράφων,  των Αδελφών Μεγαλοκονόμου. Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές "δροσιάς".
      Στην πρώτη φωτογραφία ένας πλανόδιος πωλητής σερβίρει παγωμένη μπύρα ΦΙΞ σε μια κομψή κυρία. Η βαυαρικής καταγωγής και ονομασίας μπύρα ΦΙΞ έφθασε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα μέσω της ζυθοποιίας του Βαυαρού Ιωάννη και Καρόλου Φιξ, μίας από τις πρώτες βιομηχανικές μονάδες του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους. 

Σε μια εποχή που ακόμα η εφεύρεση του ηλεκτρικού ψυγείου δεν είχε διαδοθεί, η Βιομηχανία ΦΙΞ δεν ήταν μόνο βιομηχανία ζύθου, αλλά και βιομηχανία ψυγείων-παγοποιείων.

Μία από τις πρώτες διαφημίσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Ο πατέρας του Καρόλου Φιξ, Ιωάννης, ήταν ζυθοποιός από το Μόναχο. Ήρθε στην Ελλάδα το 1833, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Όθωνα και των Βαυαρών συνοδών του. Τριάντα χρόνια αργότερα είχε επεκτείνει σημαντικά τη ζυθοποιία του. Το 1893 ο γιος του Κάρολος μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση σε βιομηχανική μονάδα.

Διαφήμιση της μπύρας ΦΙΞ

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη διαφημίζει τη μπύρα ΦΙΞ σε ημερολόγιο του 1957.

   Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει ένα αγοράκι να τρώει με λαχτάρα το παγωτό-ξυλάκι δίπλα σ' έναν πλανόδιο πωλητή παγωτών ΕΒΓΑ. Η γνωστή σ' όλους μας ΕΒΓΑ (Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος), η οποία ιδρύθηκε το 1934 από τους αδελφούς Σουραπά, εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη βιομηχανική παραγωγή παγωτού το 1936. Το παγωτό ξυλάκι ήταν ευρεσιτεχνία της ΕΒΓΑ.

Παγωτό ξυλάκι. Γεύση γλυκιά από κρέμα βανίλια που επικαλύπτεται με παγωμένη σοκαλάτα. Πλανόδιοι λευκοφορεμένοι παγωτατζήδες γυρνούσαν με τρίκυκλα καροτσάκια ψυγεία-παγοποιεία, πουλώντας παγωτά ΕΒΓΑ. Αρχικά το παγωτό ξυλάκι είχε μόνο γεύση βανίλια, αργότερα η βανίλια επικαλύφτηκε και από σοκολάτα. Τα παιδικά καλοκαίρια πολλών γενεών είχαν γεύση από παγωτό ξυλάκι.

Διαφήμιση της ΕΒΓΑ.


Για τις φωτογραφίες, βλ. το λεύκωμα 1900-1960. Η Ελλάδα του μόχθου. Συλλογή Νίκου Πολίτη. Ριζάρειον Ίδρυμα-Ίδρυμα Σταύρου Σ. Νιάρχου, σ. 62-63.

Για τις διαφημίσεις, βλ.

http://amaroussion.blogspot.gr/2010/05/blog-post.html
http://to-paliatzidiko.blogspot.gr/2012/05/blog-post_06.html
http://www.fix-beer.gr/index.aspx#fix-poia_na_sigkrithei_mazi_sou
http://www.tampouloukia.gr/2014/02/blog-post_7692.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου