Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αμερικανικός ιμπρεσιονισμός. Πίνακες του Richard Miller

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Richard Miller

   O Αμερικανός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Richard Miller (1875-1943) έχει ζωγραφίσει ένα μεγάλο αριθμών έργων που απεικονίζουν γυναικείες μορφές σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε κομψές νεαρές γυναίκες να διαβάζουν με αφοσίωση το βιβλίο τους.


Richard Miller, Κορίτσι που διαβάζει. Ιδιωτική Συλλογή.

   
 Έχοντας ακουμπήσει δίπλα της την ομπρέλα, διαβάζει καθισμένη στον καναπέ του φωτεινού δωματίου…

Richard Miller, Γυναίκα που διαβάζει. Ιδιωτική Συλλογή.

   Φορώντας το πολύχρωμο φόρεμά της και καθισμένη αναπαυτικά στην πολυθρόνα, διαβάζει στον ανθισμένο κήπο...

 Richard Miller, Γυναίκα που διαβάζει στον κήπο. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ακόμα μια γυναίκα που διαβάζει ανάμεσα στα λουλούδια του κήπου. Κρατά πράσινη ομπρέλα...

Richard Miller, Γυναίκα που διαβάζει στον κήπο. Ιδιωτική Συλλογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου