Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Έτος "El Greco". Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, πίνακες για το Τολέδο

El Greco, Άποψη του Τολέδο

…Ας συνεχίσω και σήμερα με έργα του Κρητικού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), του επονομαζόμενου  με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας), ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της ισπανικής αναγέννησης και του μανιερισμού. Και επειδή, εδώ που βρίσκομαι, ο ουρανός είναι κάπως "αλλόκοτα" συννεφιασμένος, θυμήθηκα δύο πίνακες που απεικονίζουν όψεις με συννεφιασμένο ουρανό από την Ισπανική πόλη Τολέδο. Στο Τολέδο ο Θεοτοκόπουλος εγκαταστάθηκε από το 1577 και έζησε εκεί ως το τέλος της ζωής του το 1614, δημιουργώντας και ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των έργων του, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά,  πραγματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης.
     Η άποψη από το Τολέδο, όπως ονομάζεται, είναι ένα από τους δύο πίνακες του El Greco, που απεικονίζουν τοπία. Η απεικόνιση του συννεφιασμένου ουρανού προσδίδει μεταφυσικό χαρακτήρα και μαγική, υπερβατική ατμόσφαιρα στο έργο.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Άποψη του Τολέδο. 1597. Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές απεικονίσεις ουρανού στη ζωγραφική. Κάποιοι θεωρούν ότι το έργο έχει και συμβολικό έργο.

   Μία ακόμα άποψη του Τολέδο μαζί και με σχέδιο της πόλης όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος καλλιτέχνης.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Άποψη και σχέδιο του Τολέδο. 1610. Mουσείο του El Greco. Τολέδο.

Ο El Greco  θεωρείται ο πρώτος ή έστω από τους πρώτους καλλιτέχνες της ισπανικής Αναγέννησης που ζωγράφισε τοπία.

http://en.wikipedia.org/wiki/View_of_Toledo
http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/436575
http://www.wga.hu/support/viewer_m/z.html
http://en.museodelgreco.mcu.es/laColeccion/domus.html
http://www.wikiart.org/en/el-greco/view-and-plan-of-toledo

2 σχόλια: