Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στους Προραφαηλίτες ζωγράφους. Πίνακες του Ed. Burne Jones

O Eυαγγελισμός της Θεοτόκου στη ζωγραφική. Πίνακες του Burne Jones

  Η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αύριο…για αυτό επιστρέφω για ακόμη μια φορά στους αγαπημένους μου Προραραφαηλίτες ζωγράφους και επιλέγω μία απεικόνιση του Ευαγγελισμού από τον Ed. Burne Jones (1833-1898). 
  Τη δεκαετία του 1870 ο Burne Jones ταξίδεψε στην Ιταλία και είδε από κοντά έργα της πρώιμης Αναγέννησης, τα οποία υπήρξαν πρότυπα για τους Βρετανούς Προραφαηλίτες του 19ου αιώνα. Επηρεασμένος από τους Ιταλούς Αναγεννησιακούς ζωγράφους ο Burne Jones απεικονίζει το στιγμιότυπο του Ευαγγελισμού στην εσωτερική αυλή ενός Αναγεννησιακού κτιρίου. Η γλυκύτατη και αισθαντική Μαρία, φορώντας ένα αιθέριο  φόρεμα, στέκεται με περισυλλογή μπροστά στον αιωρούμενο άγγελο που αναγγέλλει την είδηση της επιλογής της από το Θεό να γίνει η μητέρα του υιού του. Τα χλωμά γήινα χρώματα και οι σκιες προσδίδουν ατμόσφαιρα ονείρου και μυστηρίου στη σκηνή.

Εd. Burne Jones, O Eυαγγελισμός της Θεοτόκου. 1876-1879. Lady Lever Πινακοθήκη Τέχνης. Λίβερπουλ.

   Τη σκηνή του Ευαγγελισμού είχε απεικονίσει ο Burne Jones και σ' ένα τρίπτυχο για την εκκλησία του Αγ. Παύλου στο Μπράιτον. Το τρίπτυχο, που φέρει την ονομασία Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Προσκύνηση των Μάγων, παρουσιάζει στην αριστερή και δεξιά πτυχή του τη σκηνή του Ευαγγελισμού, ενώ στην κεντρική πτυχή τοποθετείται η σκηνή της Προσκύνησης.

Εd. Burne Jones, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Aπόσπασμα από το τρίπτυχο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Προσκύνηση των Μάγων.  Η Μαρία δέχεται την αναγγελία. 1861. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο. 

Εd. Burne Jones, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Aπόσπασμα από το τρίπτυχο Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Προσκύνηση των Μάγων.  Ο άγγελος γονατιστός αναγγέλλει τη χαρμόσυνη είδηση. 1861. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο.

Εd. Burne Jones, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Προσκύνηση των Μάγων. Τρίπτυχο. 1861. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο.

Mία ακόμα σκηνή του Ευαγγελισμού. Ο άγγελος προσφέρει τον κρίνο στη Μαρία, διακόπτοντας το διάβασμά της.

Ed. Burne Jones, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το λουλούδι του Θεού. 1862. Ιδιωτική Συλλογή.

Ed. Burne Jones, O Eυαγγελισμός της Θεοτόκου. Ο άγγελος. Mάλλον σε Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.liverpoolmuseums.org.uk/ladylever/collections/paintings/gallery2/annunciation.aspx
http://www.liverpoolmuseums.org.uk/picture-of-month/displaypicture.aspx?id=14
http://www.tate.org.uk/art/artworks/burne-jones-the-annunciation-and-the-adoration-of-the-magi-n04743
http://www.wikiart.org/en/edward-burne-jones/the-annunciation-the-flower-of-god-1862
http://www.wikiart.org/en/edward-burne-jones/the-annunciation-the-angel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου