Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Γυναίκες που διαβάζουν. Ένας πίνακας του Sir William Rothenstein

Oι Browing διαβάζουν

   Aπόλυτη ησυχία φαίνεται να επικρατεί στο μάλλον σκοτεινό δωμάτιο όπου δύο γυναίκες διαβάζουν. Η μία κάθεται στην πολυθρόνα και διαβάζει με περίσκεψη το βιβλίο της, ενώ η άλλη έχει γυρισμένη την πλάτη στους θεατές και αναζητά ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη. Ντυμένες και οι δύο με σκουρόχρωμα φορέματα της ύστερης Βικτωριανής εποχής αποπνέουν αυστηρή σοβαρότητα. Το λιτό ως προς τα έπιπλα δωμάτια έχει λεπτομέρειες ανατολίτικης διακόσμησης, όπως φαίνεται από τα αγαλματάκια στο τζάκι και τις κινέζικες πορσελάνες στη βιβλιοθήκη. 
   Οι δύο γυναίκες, που ονομάζονται Browing, είναι αδελφές, η μία είναι η σύζυγος του ζωγράφου Rothenstein και η άλλη είναι η αδελφή της, επίσης σύζυγος καλλιτέχνη.

Sir William Rothenstein, Οι αναγνώστριες Browing. 1900. Συλλογή Bradford.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου