Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Φθινόπωρο: Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Φθινοπωρινά τοπία

Βίνσεντ Βαν Γκογκ, φθινοπωρινά τοπία

Η φύση στις εποχές του χρόνου έχουν εμπνεύσει διάφορους ζωγράφους.
Ιδού, λοιπόν, κάποιοι πίνακες του γνωστού Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ με θέμα φθινοπωρινά τοπία.

B. Bαν Γκογκ, Φθινοπωρινό τοπίο. 1885. Βρισκεται στο Rijksmuseum Kröller-Müller στο Otterlo της Ολλανδίας.

Β. Βαν Γκογκ, Τα φύλλα που πέφτουν (La chûte de feuillus) ή Les Alyscamps (ρωμαϊκή νεκρόπολη κοντά στην Αρλ όπου πήγαιναν συχνά ο Βαν Γκογκ και ο Γκωγκέν). 1888. Βρίσκεται στην πινακοθήκη του Rijksmuseum Kröller-Müller στο Otterlo  της Ολλανδίας.


Β. Βαν Γκογκ, Τα φύλλα που πέφτουν (La chûte de feuillus) ή ή Les Alyscamps. 1888. Είναι παραλλαγή του προηγούμενου πίνακα. Σε ιδιωτική συλλογή.
Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε τους δύο πίνακες σε δύο μήνες μετά την άφιξη του φίλου του, ζωγράφου  Π. Γκωγκέν,  στην Αρλ τον Οκτώβριο του 1888. Οι δύο φίλοι ζωγράφοι ζωγράφιζαν μαζί και μοιράζονταν το ίδιο εργαστήρι στην Αρλ.

Β. Βαν Γκογκ, Η αλέα του φθινοπώρου (L' Allée en Automne). Είναι τοπίο της Nuenen της Ολλανδίας. 1885. Βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum στο Cambridge της Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου