Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη βροχή: Αμερικανικός ιμπρεσιονισμός: Τσάιλντ Χάσαμ (Childe Hassam), Μία βροχερή μέρα στη Βοστόνη

 Τσάιλντ Χάσαμ (Childe Hassam), Πίνακες με βροχή

  Ο Αμερικανός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Childe Hassam (1859-1935) έχει ζωγραφίσει αρκετούς πίνακες που απεικονίζουν αστικές σκηνές καθημερινότητας σε ώρα βροχής. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακές του αποτυπώνει μία εικόνα βροχερής ημέρας στη Βοστόνη όπου και ζούσε εκείνη την περίοδο.

Childe Hassam, Μία βροχερή ημέρα στη Βοστόνη (Rainy day, Boston). 1885. Βρίσκεται στο Τoledo museum of Art, Toledo-Ohio.


Στον πίνακα βλέπουμε κίνηση ανθρώπων και τροχοφόρων στη διασταύρωση της λεωφόρου Colombus (στα αριστερά) και της οδού Appleton στη Βοστόνη. Οι περιπατητές και τα αμάξια αντανακλώνται στην υγρή άσφαλτο. O Ηassam έμεινε στη λεωφόρο Colombus και, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, του άρεσε να παρατηρεί τις σκηνές της καθημερινής κίνησης του δρόμου: "Ποτέ δεν κουράζομαι να παρατηρώ τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους".
   O πίνακας θυμίζει τον πίνακα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Custave Callebotte που σχεδόν δέκα χρόνια νωρίτερα είχε απεικονίσει ένα κεντρικό σημείο του Παρισιού σε ώρα βροχής. Οι απεικονίσεις μεγαλουπόλεων ήταν ένα "μοντέρνο" θέμα για εκείνη την εποχή: ασφαλτοστρωμένες λεωφόροι, διασταυρώσεις πολυσύχναστων δρόμων, άμαξες και σύγχρονα κτίρια, βιαστικοί περιπατητές χαμένοι μέσα στην ανωνυμία του πλήθους του μεγάλου αστικού κέντρου συναρπάζουν το βλέμμα των καλλιτεχνών.

Childe Hassam, Colombus Avenue. Rainy day. 1885. Βρίσκεται στο Worcester Art Museum, Massachusetts, USA.
Είναι ακόμα μία σκηνή από τη λεωφόρο Colombus μία βροχερή ημέρα στη Βοστόνη.

Ακόμα ένας πίνακας του Childe Hassam που απεικονίζει τη λεωφόρο Colombus σε ώρα βροχής στα 1885.
Οι επιρροές από τον ιμπρεσιονισμό είναι εμφανείς, όπως εμφανείς είναι και οι επιρροές από την τέχνη της φωτογραφίας.


Ακόμα ένα βλέμμα του Childe Hassam στη λεωφόρο Colombus μια βροχερή μέρα στα 1886. Σε ιδιωτική συλλογή. Ο πίνακας είναι πολύ περισσότερο ιμπρεσιονιστικός και λιγότερο φωτορεαλιστικός από τους προηγούμενους.


http://www.frederickhassam.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Childe_Hassam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου