Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Διαβάζοντας στην Αναγέννηση: Αμπρόσιους Μπένσον, Γυναίκες που διαβάζουν



Πίνακες "Φιλαναγνωσίας" στην Αναγέννηση: Οι γυναίκες που διαβάζουν του Αμπρόσιους Μπένσον (Ambrosius Benson)


    O Αμβρόσιους Μπένσον (Ambrosius Benson)  συγκαταλέγεται στους ζωγράφους της Αναγέννησης του Βορρά ή μάλλον της Αναγέννησης των Κάτω Χωρών, αν και ήταν ιταλικής καταγωγής (το ιταλικό του όνομα πρέπει να ήταν Benzone ή Bensoni). Γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα (1495-1500) στην Λομβαρδία, πιθανόν στη Φεράρα ή το Μιλάνο. Έζησε όμως τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στις Κάτω Χώρες όπου και έγινε γνωστός ως ζωγράφος θρησκευτικών συνθέσεων και προσωπογραφιών. Εγκαταστάθηκε στη Φλάνδρα και έγινε πολίτης της γνωστής πόλης Μπρυζ. Αρχικά, εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο του διάσημου ζωγράφου Gerard David και στη συνέχεια απέκτησε δικό του εργαστήριο όπου μαθήτευσαν διάφοροι γνωστοί ή λιγότεροι γνωστοί Φλαμανδοί ζωγράφοι. Ο ίδιος απέκτησε μεγάλη φήμη στις Κάτω Χώρες και έλαβε αξιώματα στο συμβούλιο της πόλης της Μπρύζ και στη συντεχνία των ζωγράφων. Πέθανε το 1550 στη Μπρυζ.
   Αν και τα έργα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό της αναγεννησιακής τέχνης, διακρίνονται για την εκλεπτυσμένη τεχνική και αποπνέουν ξεχωριστή πνευματικότητα.
Ένα αγαπημένο θέμα του Ambrosius με θρησκευτικό περιεχόμενο είναι οι γυναίκες "αναγνώστριες", ένα μάλλον αρκετά σύνηθες θέμα στην εποχή του. 
     Ιδού, λοιπόν, κάποιους από τους πίνακες "φιλαναγνωσίας" του αναγεννησιακού Benson που γοητεύουν για τη γλυκύτητα και την εκφραστικότητα των μορφών.
Ambrosius Benson, Νεαρή γυναίκα που διαβάζει. Γύρω στα 1520. Βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρο στο Παρίσι. Musée du Louvre.


Δυο γυναικείες μορφές πλαισιώνουν την Παναγία με το θείο Βρέφος. Διαβάζουν βιβλία.
Ambrosius Benson, Η Παναγία και το θείο Βρέφος ανάμεσα στην Αγ. Αικατερίνη και την Αγία Βαρβάρα. Γύρω στα 1520. Και αυτό στο Λούβρο. Musée du Louvre.

Γλυκύτατη αφοσιωμένη στο αντικείμενο του πάθους της, στο ανοιγμένο βιβλίο της.
Ambrosius Benson, H Μαγδαληνή διαβάζει το βιβλίο των Ωρών. Γύρω στα 1525. Στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο (National Gallery of Art).

Ακόμα μία Μαγδαληνή του Ambrosius διαβάζει. Έχει ζωγραφίσει το θέμα σε αρκετές παραλλαγές.

Rogiers Van der Weyden, Μαγδαληνή που διαβάζει. Γύρω στα 1435. Βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο (National Gallery of Art in London). 

Πιθανόν ο Ambrosius Benson βρέθηκε υπό την επιρροή του Φλαμανδού ζωγράφου Van der Weyden που σχεδόν πριν από εκατό χρόνια είχε ζωγραφίσει το ίδιο θέμα.
 Ο Αμπρόσιους όμως ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έκαναν δημοφιλείς τις εικόνες γυναικών που διαβάζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου