Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το σχολείο στη ζωγραφική: Δάσκαλος και μαθητές σε πίνακες του Andre Dargelas

Εικόνες σχολικής ζωής σε πίνακες του André Dargelas

    O André Η. Dargelas (1828-1926) είναι Γάλλος ζωγράφος του ρεαλισμού, κινήματος που εμφανίστηκε στη ζωγραφική στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ρεαλιστές ζωγράφοι συνήθιζαν να απεικονίζουν σκηνές του καθημερινού βίου των απλών ανθρώπων. Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Dargelas ήταν η παιδική ηλικία και οι σκηνές από τη σχολική ζωή. Επειδή, λοιπόν, είναι πια καλοκαίρι και το σχολείο τελειώνει, σας παρουσιάζω κάποιους από τους πίνακες του Dargelas που αποτυπώνουν εικόνες από τη σχολική ζωή με πρωταγωνιστές μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους. Δεν μπόρεσα να βρω την ακριβή χρονολογία δημιουργίας του πίνακα ούτε το μέρος που βρίσκεται σήμερα. 

André H. Dargelas, Σχολική τάξη.

André H. Dargelas, Ο γύρος του κόσμου.

André H. Dargelas, Μικροί κατεργάρηδες.

André H. Dargelas, Οι μικροί καπνιστές στην ώρα της πράξης.

André H. Dargelas, Προστατεύοντας τους μαθητές. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου