Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Γυναίκες που διαβάζουν: πίνακες του Ουίνσλοου Χόμερ

Γυναίκες αναγνώστριες σε πίνακες του Ουίνσλοου Χόμερ (Winslow Homer)

     Ο γεννημένος στη Βοστώνη  Winslow Homer (1836-1910) θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ασχολήθηκε κυρίως με την εικονογράφηση έντυπων (περιοδικών, εφημερίδων) αλλά και τη ζωγραφική φυσικών τοπίων.
    Σας παρουσιάζω τρεις υπέροχους πίνακες του Homer (1836-1910) που απεικονίζουν νεαρές γυναίκες να διαβάζουν στην εξοχή. Στιγμές απόλυτα προσωπικές, σιωπή, προσήλωση, αφοσίωση και εσωτερικότητα με πλαίσιο εξοχικά τοπία...Ταξιδεύουν μέσω της ανάγνωσης σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους.

 W. Homer, Κοπέλα που διαβάζει, καθισμένη σε μία πολυθρόνα. 1872. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Κοπέλα που διαβάζει, ξαπλωμένη σε αιώρα.  1873. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Κοπέλα που διαβάζει κάτω από μια βελανιδιά. 1879. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=44133
http://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=481
http://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=18247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου