Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική: Περιμένοντας στην παραλία, πίνακες του S. John George Brown


Περιμένοντας στην παραλία: Δύο πίνακες του S. John George Brown

  Mία λευκοντυμένη γυναικεία μορφή κάθεται στην αμμουδιά, ατενίζει πέρα μακριά και περιμένει... Μία μοναχική στιγμή περισυλλογής και αναμονής στην παραλία απεικονίζουν και οι δύο πίνακες του Aμερικανού ζωγράφου S. John George Brown (1831-1913).
 Ο John George Brown γεννήθηκε στο Durham  της Αγγλίας, αλλά από τα 1853 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και πολιτογραφήθηκε ως Αμερικανός. Έγινε γνωστός κυρίως για τις απεικονίσεις σκηνών από τη ζωή των μεσοαστικών κοινωνικών ομάδων των Η.Π.Α. Ιδιαίτερα δημοφιλείς ήταν οι πίνακές του που αποτυπώνουν σκηνές από τους δρόμους της Νέας Υόρκης με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους.
  
S. John George Brown, Hλιόφως. 1879. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου