Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

H μουσική στη ζωγραφική: S. John George Brown, μάθημα μουσικής

Μάθημα μουσικής: Ένας πίνακας του Sir John George Brown

    Ο Αμερικανός (γεννήθηκε στην Αγγλία, αλλά εγκαταστάθηκε και έγινε γνωστός για τη ζωγραφική του στη Ν. Υόρκη) ζωγράφος S. John George Brown (1831-1913) συνήθιζε να απεικονίζει σκηνές από τη ζωή της αμερικανικής μεσοαστικής κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζει μία τρυφερή στιγμή μαθήματος μουσικής ανάμεσα σε ένα νεαρό ζευγάρι. Ο άνδρας μαθαίνει στην κοπέλα να παίζει φλάουτο. Στα δεξιά της κοπέλας διακρίνεται μία άρπα, σύμβολο της συζυγικής αγάπης και αφοσίωσης. Ο Brown έχει αποτυπώσει με λεπτομέρειες την ενδυμασία και την κόμμωση του ζευγαριού.

Sir John George Brown, Μάθημα μουσικής. 1870. Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης.

    Ακόμα ένας πίνακας του ίδιου ζωγράφου με μουσικό θέμα. Απεικονίζονται δύο παιδιά, ἔνα αγόρι και ένα κορίτσι στο δρόμο, να παίζουν αντίστοιχα άρπα και βιολί. Οι σκηνές με παιδιά-βιοπαλαιστές στους δρόμους της Ν. Υόρκης ήταν αγαπημένο θέμα του S. John George Brown.

Sir John Brown, Δύο μουσικοί του δρόμου. 1874. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου