Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια. Ένας πίνακας του J. W. Waterhouse

Γυναίκες σε κήπο: Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια

    Μία κομψή λευκοφορεμένη γυναίκα κρατά ένα καλάθι με λουλούδια στον κήπο ή μάλλον στην αυλή μιας αγροτικής ή εξοχικής κατοικίας. Είναι καλοκαίρι, όπως φαίνεται από το ελαφρύ αέρινο φόρεμα της γυναίκας και τον τίτλο του πίνακα, αφού τα λουλούδια χαρακτηρίζονται ως "καλοκαιρινά".
   H γυναίκα, που μαζεύει καλοκαιρινά λουλούδια στον κήπο της αγροτικής κατοικίας σ´ ένα χωριό της περιοχής του Devon, πρέπει να είναι η σύζυγος του ζωγράφου. Οι ειδικοί χρονολογούν τον πίνακα ανάμεσα στο 1893 και 1910. Την περίοδο αυτή ο J. W. Waterhouse, μαζί με τη σύζυγό του Εσθήρ, επισκεπτόταν το καλοκαίρι την εξοχή του Devon όπου σ´ένα χωριό της περιοχής είχε εξοχική κατοικία η αδελφή της Εσθήρ που ήταν παντρεμένη με τον P. Feeney, ζωγράφο τοπίων.
   Ο πίνακας είναι μάλλον μακριά από την ατμόσφαιρα του Προραφαηλιτισμού αλλά και των κλασικών θεμάτων που χαρακτηρίζει πολλά από τα έργα του Waterhouse. Πρόκειται για μία σύγχρονη με την εποχή του ζωγράφου σκηνή που απεικονίζει μάλλον ιμπρεσιονιστικά ένα πραγματικό πρόσωπο. 

J. W. Waterhouse, Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια σ´ένα κήπο του Devonshire. 1893-1910.

J. W. Waterhouse, Προσωπογραφία της Esther Kenworthy Waterhouse. Γύρω στα 1885.

Είναι η προσωπογραφία της συζύγου του Waterhouse, της Esther Kenworthy, η οποία ήταν επίσης ζωγράφος. Η ομοιότητα της προσωπογραφίας με τη μορφή της γυναίκας που μαζεύει  "καλοκαιρινά" λουλούδια είναι προφανής.

http://www.jwwaterhouse.com/view.cfm?recordid=59
ttp://www.johnwilliamwaterhouse.com/pictures/esther-kenworthy-waterhouse-1885/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου